Крадец отмъкна 2050 лв. от баба, представи се за приятелка на внучка ѝ

СГП е повдигнала обвинение срещу мъжа

19.05.2022 | 16:43 Редактор: Теодора Патронова
Крадец отмъкна 2050 лв. от баба, представи се за приятелка на внучка ѝ

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу И. Б., за това, че в условията на опасен рецидив е откраднал парична сума на стойност 2050 лева като е употребил за това сила.

Според обвинителния акт на 8 септември 2021 г., около 12:40 ч., в София в ж. к. "Христо Смирненски", пострадалата С. А., на 91 години, седяла на пейка зад блока, в който живеела. При нея дошъл непознат - обвиняемият И. Б. и я заговорил. Той бил с дълга изрусена коса, носел предпазна маска, покриваща устата и носа му и говорел за себе си в женски род. Казал на С. А., че е приятелка на малката ѝ внучка и че има да ѝ връща пари. Пострадалата имала две внучки, поради което му повярвала, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Предложила му да ги даде на нея и тя да ги предаде на внучката, но И. Б. казал, че трябва да остави бележка от кого са и предложил да отидат до апартамента ѝ. Двамата отишли в жилището на пострадалата, а обвиняемият ѝ казал, че трябва да му развали банкнота от 100 лв. С. А. отворила портмоне, в което имало сумата от 2050 лв. и извадила от него две банкноти по 50 лв. Тогава И. Б. издърпал портмонето от ръцете ѝ, грабнал и двете банкноти по 50 лв. и напуснал жилището. С. А. се обадила на тел. 112 и съобщила за грабежа.

Разследването по делото е проведено от 01 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. В хода му са разпитани свидетели, извършени са оглед на местопроизшествие, проведено е разпознаване, назначени и изготвени са експертизи и др.

Според заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза, С. А. не страда от психично заболяване, в т. ч. деменция. Нейните паметово-интелектуални възможности са добре съхранени за възрастта ѝ.

Предстои насрочване от Софийския градски съд на разпоредително заседание по делото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК