Окончателно: Няма виновен за смъртта на 15 души при взрива в завод "Миджур"

Детонацията е била опустошителна, търсените от прокуратурата отговори биха била в сферата на хипотезите, уточниха от ВКС

12.05.2022 | 23:30 Редактор: Елеонора Танева
Окончателно: Няма виновен за смъртта на 15 души при взрива в завод

Няма виновен за смъртта на 15 души при взрива в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд. 

Тричленен състав потвърди присъдата на Софийския апелативен съд. Невинни са Ивелина Бахчеванова в качеството ú на директор на Дирекция "Международно-контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение; Божидар Василев в качеството му на началник на Отдел "Контрол върху общоопасните средства" в Дирекция "Охранителна и пътна полиция"; Валери Митков в качеството му на изпълнителен директор на "Видекс" АД и проектант, изготвил част "Технологична" от инвестиционен технически проект на обекта – завод "Миджур"; Палма Иванова в качеството ú на инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода. 

Делото е образувано по протест и по жалба от частен обвинител срещу решението на САС, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Видин. 

Според тричленния състав на ВКС жалбата на частния обвинител е процесуално недопустима, а протестът е допустим, но неоснователен.

Магистратите отбелязват, че прокурорът не излага факти относно причината за възникване на взрива и дали той произхожда от нечие действие или бездействие, за да бъде възможно изследване на въпроса налице ли е причинна връзка между дейността на подсъдимите Иванова и Митков и вредоносния резултат. 

"Факт е, че всички присъстващи по време на експлозията на 01.10.2014 г. лица са загинали, а поради мощността на детонацията не са налице и останали предметни свидетелства след нея. Всички търсени от прокурора отговори биха били единствено в сферата на хипотезите, на каквито не може да почива един съдебен акт", категоричен е тричленният състав на ВКС. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК