Информация на Bulgaria ON AIR: Заплашваният магистрат от Спецпрокуратурата е Ангел Кънев

От МВР определят заплаха срещу магистрат като недопустима

07.04.2022 | 17:48 Редактор: Ваня Кузманова

Магистрат е заплашван с убийство чрез бележка и патрон, твърди прокуратурата. Пликът е бил открит в шкафа на кабинета му, съобщи говорителят на главния прокурор. От МВР обявиха, че има готовност да се включи в разследването. От Министерството на правосъдието призоваха случаят да не се политизира.

Като получател е написано името на прокурора. Подател не е посочен. 

"В плика са открити патрон, калибър 9х19 мм и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. На тях пише "кръв" и "информиран". Има и име на столична болница, която е посещавал многократно през последните месеци. В изрезките има и име на друга държава", посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

По информация на Bulgaria ON AIR заплашваният прокурор е Ангел Кънев – бивш ръководител на Специализираната прокуратура и водещ магистрат по делата срещу ексминистъра на околната среда Нено Димов и бизнесмена Васил Божков. 

През 2020 година в своя профил в социалните мрежи Божков беше публикувал папарашки снимки на Кънев, който напуска централата на НАП. Самият Кънев беше обект на проверка заради закупени имоти, свързани с конкуренти на алкохолния магнат Миню Стайков – един от бизнесмените, по чиито дела Кънев е наблюдаващ прокурор. 

От държавното обвинение обаче обявиха, че той не е познавал собствениците. Днес те не посочиха към кого точно са били заплахите. 

Охраната и на магистратите, и на сградата на Специализираната прокуратура се извършва от правосъдното министерство. Оттам заявиха, че по случая е образувано досъдебно производство, в което голяма част от фактите са класифицирана информация. 

"Абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на Главна дирекция "Охрана". Видът на мерките на защита и охрана не е бил променян", заяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.  

По случая е поискано и съдействието на МВР. Оттам заявиха, че имат пълна готовност да помогнат за разкриване на престъплението. И уточняват: "МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно-издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство".

И от държавното обвинение, и от МВР определят заплахата срещу магистрат като "недопустима". Разследването се извършва от Софийската районна прокуратура.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК