Полицейско насилие срещу украински фен на "Пирин" по време на мача с "Левски"

Настанен е в болница с колабирал бял дроб, без опасност за живота

04.04.2022 | 14:02 Редактор: Ваня Кузманова

Инцидент с украински студент по време на футболен мач в Благоевград. След хвърлена бомбичка, полицията е направила опит да го арестува, но при задържането 20-годишният Владимир Будников е получил сериозни наранявания. Настанен е в болница с колабирал бял дроб, без опасност за живота. 

Минути преди ареста му, студентът е бил награден от кмета на Благоевград за участието му в акцията на футболен клуб "Пирин" по спасяването на бежанци от Украйна. По случая тече разследване. 

Инцидентът се случва през второто полувреме на мача "Пирин" - "Левски". Тогава агитката на "Пирин" възпламенява факли, димки и бомбички. След разпита на свидетелите от полицията установяват, че едната бомбичка е хвърлена от украинския студент Будников, който е фен на местния отбор. Последва опит за арест. 

"Нахлуха при нас, издърпаха го, то момчето е 50 кг. Те го хванаха и го издърпаха, влачеха го като куче, това беше недопустимо нещо, хвърляха го по стълбите. Някакви жандармеристи, софиянци ли са, петричани ли са", разказа фенът на "Пирин" Станислав Илиев. 

Впоследствие младият мъж е оставен от полицаите на една от резервните скамейки. Там първа помощ му оказват озовалите се на място фотографи. 

"Дори полицаите така, доколкото успях да видя, не извикаха Бърза помощ, а един от колегите го направи. Абсолютно в безсъзнание беше. Опитахме ние да му окажем първа помощ до идването на медиците. Главата му държахме на една страна, за да не си глътне езика", разказа фотографът Велизар Еремиев. 

От полицията обясняват, че Будников е задържан, тъй като според свидетелските показания бомбичката, хвърлена от него, се е взривила в близост до майка с дете.

"Просто искам прокуратурата да се самосезира, господин Рашков, ако някой трябва да бъде уволнен от тази полиция, да бъде съден, ако трябва и в затвора да влезе. Аз го познавам от 2-3 години, момчето е украинец, студент е в Благоевград, кротко момче - нито пие алкохол, нито взима някакви наркотици. Бил скандален – няма такова нещо", настоя Станислав Илиев. 

Назначена е проверка, за да се установи имало ли е превишаване на служебните правомощия по време на задържането.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимки: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК