КПКОНПИ запорира имот на Божков във Франция за над 2,6 млн. лв.

Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина

22.03.2022 | 09:36 Редактор: Елеонора Танева
КПКОНПИ запорира имот на Божков във Франция за над 2,6 млн. лв.

Антикорупционната комисия е възбранила имот на бизнесмена Васил Божков във Франция. Това е станало след решение и на Софийския градски съд.

"Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2,611 млн. лв.", уточни зам.-председателят на комисията Антон Славчев пред БТА.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и във Франция. Съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани. 

"В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, за вземат необходимите мерки", обясни още Антон Славчев.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК