Прокуратурата: Руски дипломат с имунитет е извършвал шпионаж в полза на Москва

"Надявам се политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи", коментира главният прокурор

02.03.2022 | 10:15 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата: Руски дипломат с имунитет е извършвал шпионаж в полза на Москва

Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на България. Това написа в профила си в Twitter главният прокурор Иван Гешев.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. 

Главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

Гешев добавя коментар: "Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи".

По друго дело за шпионаж в полза на Русия шестима души са изправени пред съда. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК