СДВР алармира за нов тип телефонна измама: Звъни ви мним банков служител

Банките нямат право да ви изискват лични данни по телефона, обясняват от полицията

17.01.2022 | 14:27 Редактор: Здравко Черкезов
СДВР алармира за нов тип телефонна измама: Звъни ви мним банков служител

За нов вид телефонна измама предупреди Столичната дирекция на вътрешните работи.

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител", апелира полицията.

"В последните месеци са регистрирани множество сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми на територията, обслужвана от СДВР. Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. Впоследствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите", обясняват от СДВР.

Банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анализатора
преди 2 години
Предупреждението е актуално и навременно. Тези случай се утвърждават като утвърдена масова практика. И тук МВР и прокуратура трябва да се намесят по решително и покажат реални резултати пред обществото. За никои не е тайна ширещата се вандалщина в София. Погледнете колко спирки на градския транспорт са потрошени- табла, стъкла, указателни табели и др. Да не говорим колко ремонтирани сгради са надраскани отново . Сигнализирай за неуместен коментар