Прокуратурата: Не сме получавали жалби от Рашков и Ицо Хазарта за заплахи срещу тях

В обвинението не са получавани такива и от столичния общински съветник Борис Бонев и журналиста Атанас Чобанов

12.01.2022 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова

Софийската градска прокуратура се самосезира по всички сигнали за заплахи срещу публични личности, въпреки че към обвинението не са подадени жалби.

Месец, след като депутатът Христо Петров обяви от парламентарната трибуна, че е получил заплаха за живота си заради решението да се присъедини към "Продължаваме промяната", Софийската градска прокуратура все още не е получила официална жалба от него.

Обвинението е поискало допълнителна информация за случая от основните структури към МВР.

"До момента в прокуратурата не е получен, а от този отговор зависи преценката на наблюдаващия прокурор има ли или няма данни за извършено престъпление и кой е неговия извършител", каза административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Лалко, след като призна, че е сплашван, Петров обясни във Facebook защо няма да подаде сигнал към прокуратурата.

"Не вярвам на тази прокуратура и не познавам нито един човек, който им вярва. Когато България има нов, независим главен прокурор - първата ми работа ще бъде да го запозная със случая", посочи той.

От обвинението не са получили жалби и от вътрешния министър Бойко Рашков, столичния общински съветник Борис Бонев и журналиста Атанас Чобанов, които също обявиха публично, че са били заплашвани.

И по техните случаи е изискана допълнителна информация.

"Спазването на установения в Конституцията и процесуалните закони ред е задължение на всички представители на правоохранителните институции. Освен това единствено чрез добро взаимодействие между отделните служби и СРП би могло да се постигне ефективно и качествено разследване на отделните случаи. В това число - тогава, когато се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и реализиране на наказателната отговорност спрямо виновното лице", изтъкна Зартова.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК