Фоторепортер осъди полицията за незаконен арест по време на протестите през 2019 г.

Веселин Боришев иска неговият случай да създаде съдебна практика и да промени отношението на МВР

05.01.2022 | 19:36 Редактор: Теодора Патронова

Столичен фотограф осъди полицията заради незаконен арест след снимка в разгара на протестите срещу избора на главния прокурор. Столичната дирекция на вътрешните работи трябва да изплати на Веселин Боришев 3500 лева обезщетение заради претърпени вреди. 

На 13 септември 2019 година известният фоторепортер Веселин Боришев излиза от дома си до близко магазинче. Същата вечер ще отразява протеста и контрапротеста за избора на главен прокурор. По пътя на обратно вижда струпване на полицаи и вади телефона да снима.

"Сядайки тук вече решавам да си тръгвам, да си приготвям техниката. И в един момент виждам, че градинката рязко посиня от униформени. И срещу мен скачат някакви органи на реда и казват - "Ти какъв си". Което ме запали изключително рязко, защото много мразя някой да ми говори по такъв начин. И аз запалих и викам - "А ти какъв си". И започна разговор на високо културно ниво", разказа Боришев.

Не крие, че освен цигари, си е купил и патронче водка. Именно заради това и после някои медии пишат, че е бил пиян, макар да не му е правена кръвна проба. Не използва връзки. И се озовава в Първо районно управление.

"Вече видях, че нещата стават сериозни и им казах - "Момчета, този път много бъркате". И се почна - "Млъкни, бе, боклук, ти са ще видиш". Те твърдяха, че не са знаели, че аз съм журналист. Те твърдяха, че съм нормална отрепка, който е пиян", коментира още фоторепортерът.

Основанието в заповедта за задържане е на база на указ за борба с дребното хулиганство от 1963 г.

"Аз не съм много силен по история, но може би още Вълко Червенков е бил партиен и държавен ръководител. За мен е тотално безумие да държат такъв указ, който почти 60 години след това се ползва за малтретиране. Аз винаги съм казвал, че моят случай е милиционерска простащина", подчерта още той.

А самият Боришев не спира да снима. Иска неговият случай да създаде не само съдебна практика, но и да промени отношението от страна на МВР.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК