КПКОНПИ видя корупция при закупуването на тестовете за учениците

Всички материали са изпратени на прокуратурата

04.01.2022 | 14:29 Редактор: Теодора Патронова
КПКОНПИ видя корупция при закупуването на тестовете за учениците

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) завърши проверката в Министерството на здравеопазването (МЗ) за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция "Противодействие на корупцията" по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от Министерството на здравеопазването. Включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, представители на търговските дружества – участници в процедурите, пише "Фокус".

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми. Това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК