Задържаният с граната антиваксър пред Bulgaria ON AIR: Не съжалявам, беше реплика

Според проф. Николай Радулов трябва да има строг охранителен режим на подобни събития

02.01.2022 | 19:03 Редактор: Здравко Черкезов

Освободиха от ареста мъжа, задържан с граната в центъра на София навръх Нова година. Бившият военен Милен Методиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че оръжията в него са реплика. Мъжът потвърди, че е симпатизант на партия "Възраждане" и е против ваксинирането.

На 31 декември 53-годишният Милен Методиев излиза на площада пред Народния театър заедно със своя приятелка. Тя – член на партия "Възраждане", той – симпатизант.  

"Целта беше да се съберем българските патриоти в 5 часа пред Народния театър да изиграем бойни хора", сподели той.

Мъжът и неговата позната обаче се присъединяват към хората, наблюдаващи светлинното шоу, и ги призовават да не се ваксинират. Следва проверка от полицията. В Методиев откриват бойна граната.

При по-обстойна проверка полицаите намират и други оръжия в колата на Методиев. А той твърди, че гранатата в джоба му не е била истинска.

"Аз си я нося в джоба, нито съм я вадил, нито съм заплашвал. Не съжалявам. Това не е ръчна бойна граната. Това си е реплика. "Еърсофт" – 20 лв. струва от магазина", каза Методиев.

И въпреки че гранатата се оказва реплика, според експерти по сигурността, това я прави не по-малко опасна.

"Очевидно става дума за оръжия, които не могат да предизвикат някакъв ефект, но вие си представете, ако става дума за една тълпа, може да накара хората да се разбягат. В тълпата може да има деца, бременни жени и всъщност да има и жертви вследствие на уплах", обясни бившият главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност проф. Николай Радулов.

"При такива празници е добре да има охранителен режим – там, където е направено заявление, че ще се събират много хора", смята проф. Радулов.

След по-малко от денонощие мъжът е освободен от ареста без мярка за неотклонение, защото няма криминално минало. А районната прокуратура му повдигна обвинение в хулиганство. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК