От Мало Конаре искат присъда за шофьора, прегазил куче – но то било проблемно?

Протестиращите поискаха законодателни промени, които да защитават животните

29.12.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Протест в Мало Конаре, след като шофьор прегази куче на улица в пазарджишкото село. Представители на организации в защита на животните поискаха прилагане на цялата строгост на закона и ефективна присъда.

Кадрите, в които джип преминава през спящо куче в село Мало Конаре, разтърсиха мнозина. Малко след случая извършителят бе задържан от полицията и по-късно пуснат без обвинение.  

"Искаме ефективна присъда за извършителя, но имайки в предвид съществуващия член от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор, такава трудно може да бъде постигната. Искаме минимум условна присъда за господина, като се надяваме той да я наруши и да получи ефективна", заяви организаторът Мартин Янчев.

На фона на протеста жители на Мало Конаре заявиха, че в миналото животното е създавало проблеми.

"Тук ме напада два пъти кучето. Не оправдавам случилото се, но не трябва кучето да е тук из улицата. То лежи на средата на улицата, как да мина", пита жител на селото.

Протестиращите поискаха законодателни промени, които да защитават животните.

"Женските кучета се кастрират, домашните любимци се регистрират и всеки един гражданин да носи отговорността за своето куче", призоваха те.

Протестиращите са категорични, че животните не трябва да бъдат пускани безразборно да обикалят в селото, за да не се стига до подобни инциденти. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК