Задържаната за трафик на афганистанци край Бургас имала "безспорно алиби"

У 57-годишната Томриз Махмуд са открити 25 SIM карти, оръжие и пари

23.12.2021 | 18:52 Редактор: Здравко Черкезов

Полицията в Бургас разби схема за трафик на мигранти на българо-турската граница. Задържана е 57-годишна жена от Хасково, която според разследващите е организатор на канала. 

На 19 декември край Бургас са задържани двама шофьори, превозвали 15 афганистанци. По-късно полицията успява да стигне до жената от Хасково. 

"След като групата мигранти премине границата, водачът им праща GPS координати на въпросния организатор от най-високо ниво и се връща обратно на територията на Турция. Пред автомобилите, с които се превозват бежанците,  върви пилотен автомобил, който прочиства пътя", обясни шефът на МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Таксата на каналджиите била по 500 евро на мигранти, а шофьорите са получавали средно по 3 500 лв. в зависимост от маршрута.  Организаторката на канала вече е осъждана за подобно провинение.  

"За нея е интересен факта, че през 2003 година е осъждана за прекарване на чужди граждани през границата – за деяние извършено през 1990 година", изтъкна административният ръководител на РП Бургас прокурор Иван Кирков.

При обиск в дома на Томриз Махмуд  са открити 25 SIM карти, оръжие и пари.  Днес тя беше изправена пред съда. 

"Тя си има безспорно алиби, по това време  е била с близки хора в село Кьосево. – Осъждана  е два пъти за трафик!? – Ние не казваме, че не е осъждана, но не е виновна за това, за което ни обвиняват в момента", заяви адвокатът на задържаната Тома Найденов.

В залата присъства и дъщеря ѝ.

"Майка с нищо не се занимава! Аз я гледам, аз си живея в Турция и си имам работа, и изпращам всичките пари от Турция на нея. Тя, преди дето е имала трафик на хора, дето е обвинена, това не значи, че сега е същата работа. Оръжието е моето, на батко е", каза Недживе Шангилер.

Миграционният трафик по границата ни се е засилил, коментираха още от прокуратурата 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК