Хванаха четирима за трафик на мигранти от Афганистан в Бургас

Всеки от тях е имал определена роля в организацията

23.12.2021 | 16:23 Редактор: Теодора Патронова
Хванаха четирима за трафик на мигранти от Афганистан в Бургас

Районната прокуратура - Бургас привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже, на които са повдигнати обвинения за противозаконно подпомагане на 15 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната. Престъпните деяния са осъществени на 18 декември и на 19 декември в Бургас. Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност като всеки от тях е имал определена роля в организацията и самото превозване на чуждите граждани.

Т.М. е действала в ролята на подбудител и помагач, склонявайки умишлено К.Х., Д.Х. и Х.Х. противозаконно да превозят 15 афганистански граждани през територията на страната. Тя е давала наставления и разпореждания на тримата мъже. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения и набавяйки средства за извършването му. Т.М. е задържана на територията на обл. Хасково. Спрямо нея е внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщава Апелативната прокуратура - Бургас.

Д.Х. и Х.Х. са управлявали две превозни средства, в които са превозвани чуждите граждани. Спрямо тях Районният съд - Бургас е определил мерки за неотклонение "домашен арест".

К.Х. е действал в ролята на помагач. Той е управлявал автомобил пред превозните средства, в които са били чуждите граждани. Така е спомагал да бъде избиран маршрут, по който да няма служители на реда, имащи възможност да извършат проверка. Спрямо него Районният съд - Бургас е постановил мярка за неотклонение "задържане под стража".

Подробности по случая бяха разкрити пред медиите от прокурор Иван Кирков - административен ръководител на Районната прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас.

Те съобщиха, че обвиняемите са действали при високо ниво на конспиративност. При превозване на чужди граждани е имало автомобили, движещи се пред и зад тях, които са променяли своите места периодично. Така са следили за служители на реда по набелязания предварително маршрут. Наемани са хора от различни населени места, пред които е трябвало да минават превозните средства с чужди граждани. Те е трябвало да сигнализират, ако забележат полицейски служители. Цялата комуникация се е извършвала в реално време.

В дома на Т.М. са открити множество мобилни телефони, сим карти на телефонни оператори от различни балкански държави, два пистолета, както и парични суми в различни валути.

Специализираната операция по задържането на обвиняемите е проведена от служители на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Бургас и ДАНС, а действията са осъществени под надзора на Районната прокуратура- Бургас. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК