Как всички жалби срещу Кирил Петков се оказаха неоснователни

Сигналите бяха за документални нарушения и че е извършил престъпление по служба

16.12.2021 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов

Прокуратурата няма да разследва премиера Кирил Петков за документално нарушение и престъпление по служба. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение. Проверката беше образувана във връзка с двойното гражданство на Петков, обявено за противозаконно от Конституционния съд. 

Сигналите, че Кирил Петков е нарушил закона, докато е бил министър на икономиката, са общо 9. Част от тях – за документални нарушения, други – че е извършил престъпление по служба. 

"Законът е несъвършен, има законови разпоредби, но те се неосъвременени. Безспорно е декларирано нарушение, но само по себе си това невярно деклариране в тази конкретика не може да обуслови наказателна отговорност", заяви зам.-главният прокурор Валентина Маджарова.

"Относно твърденията за извършено документно нарушение, Спецпрокуратурата не е компетентна, тъй като към датата на декларацията Петков не е бил служебен министър на икономиката", каза говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Така от специализираното обвинение проверката по подадените жалби е прехвърлена на районната прокуратура. Оттам обаче излизат със същото становище – нарушение няма, тъй като изискването членове на изпълнителната власт да бъдат само с българско гражданство, не е предвидено в закон, указ или постановление, а само в Конституцията.  

"Да, действително – в тази декларация е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност", обясни Невена Зартова от Софийската районна прокуратура.

Така и останалите жалби за неправомерни действия, които Петков е взимал като икономически министър, се оказват неоснователни. 

"В хода на проверката не са събрани данни, от които се установява г-н Петков да е бездействал по служба, да не е извършвал служебните си задължения или да е превишил своите права и задължения по закон. Сами по себе си твърденията за невярно деклариране пред КПКОНПИ не могат да обосноват наказателна отговорност", обяви говорителят на Спецпрокуратурата.

От кабинета застанаха зад новия премиер. 

"Това не е въпрос на МС, но лично от името на групата на ПП – винаги сме заставали зад твърдението, че не е налице никакво неправомерно действие от страна на г-н Кирил Петков. С този отказ за образуване на досъдебно мисля, че дори е потвърдено от прокуратурата", заяви началникът и говорител на правителството Лена Бориславова.

Скандалът с гражданството на Кирил Петков избухна през август – малко след като беше освободен като служебен министър и месец преди да влезе официално в парламентарната битка с новия си проект "Продължаваме промяната". Проверките срещу него започват на 15 септември, а на 13 декември - денят, в който той се закле като новоизбран министър-председател на България - наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че разследването всъщност не е в компетенциите на институцията.  Отказът премиерът да бъде разследван може да бъде оспорен от жалбоподателите пред Софийския градски съд. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Много ясно, не съм изненадана Сигнализирай за неуместен коментар