Ексминистър в престъпна група? Прокуратурата е отказала да продължи разследване на МВР

"Искам да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка", посочи Христо Терзийски

15.12.2021 | 19:12 Редактор: Жаклина Иванова

Ексминистър и бивш директор на Националната полиция е разследван за участие в престъпна група. Според съобщение на вътрешното министерство става дума за ръководител в дирекцията към МВР през 2018 година. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по случая.

В информацията от МВР се посочва, че престъпната група е действала в периода 2018-2020 г., а в нея са участвали и "ръководни служители на Националната полиция". Докато тече разследването, заподозреният в криминална дейност, е назначен в политическото ръководство на вътрешното министерство, а в момента е народен представител.

През 2018 година - директор на полицията, по-късно - силов министър, а сега е депутат - е Христо Терзийски от ГЕРБ. Той обаче остана изненадан от изнесените данни.

"Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност", за да бъдат правени с мен някакви проверки", посочи той.

От МВР съобщават още, че сигналът на отдел "Вътрешна сигурност" е подаден към ДАНС, прокуратурата и тогавашния вътрешен министър. Това е друг настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов. А в разследването са използвани и специални разузнавателни средства.

"Аз не разпореждам. Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Получава сигнали и разпределя по компетентност на работа. Всички сигнали са насочвани към компетентните дирекции", уточни Маринов.

"Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започнатата война между МВР и прокуратурата. Такива битки могат да бъдат само в полза на бандитите", подчерта Терзийски.

Обвинител номер 1 също съзря поредна атака от силовото ведомство върху работата на прокуратурата.

"Главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата, или на данните по една преписка или досъдебно производство. Аз заставам зад всеки магистрат, който съвестно си върши работата, и няма да допусна натиск", каза главният прокурор Иван Гешев.

Отказът на Специализираната прокуратура да продължи разследването е от януари тази година. МВР обжалват решението. От спецобвинението увериха, че ще предоставят информация по случая утре.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК