Висока сметка или заплаха от евтаназия: МВР разследва кражбата на кучето

Животното е взето от трима души в сряда

09.12.2021 | 19:46 Редактор: Жаклина Иванова

МВР разследва кражбата на куче от ветеринарна клиника в София. Животното е взето от трима души в сряда. Голяма сметка за лечение или заплаха от евтаназия са причините за отвличането?

На кадрите от охранителна камера се вижда как двама служители се опитват да спрат крадците, които обаче залостват вратата.

"Започват да го галят, небрежно откачат повода, с който колежката го държи. Тръгват към вратата, за да изнасят животното. Колежката тръгва след тях, а на вратата се появява един маскиран човек", разказа д-р Димитър Яновски.

"При опита ни да попречим на тези хора с маските, които ние не познаваме, да излязат с кучето, имаше спречкване на вратата", каза ветеринарят д-р Весела Хичева.

Кучето се казва Ара и е бездомно. То е спасено от доброволци в началото на тази година, когато го откриват простреляно и парализирано на поляна в село Белчин. Откривателите ѝ водят Ара в клиниката на д-р Яновски, където успяват да я изправят на крака. Той подозира, че крадците на Ара са именно нейните попечители.

"Беше в тежко състояние след операция - със сериозни парализи. Ние успяхме да го раздвижим и да го вдигнем на крака. Хората започнаха да не плащат задълженията. Стигна се до сумата от 4 200 лв.", уточни още той.

Попечителите на Ара отказаха да застанат пред камерата ни, но по телефона отрекоха да имат общо с отвличането ѝ. Те споделиха още, че са получавали заплахи, че кучето ще бъде евтаназирано заради неплатените сметки.

Д-р Яновски не отрече тези твърдения.  

"Аз му казах, че ние нямаме вина за това, че те не са си платили. Нашият труд трябва да бъде заплатен. Съответно трябва да заплатят сумата до края на ноември, иначе ние ще бъдем принудени да изпратим животно в съответното място - дали в общината, дали в друга организация. Те вече ще решат неговата съдба", добави той.

МВР разследва случая, а спасената Ара сега е в неизвестност.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Маринов
преди 2 години
Тея пък срама нямат ли? Какви са тези цифри?.... 7000...4200...Труда им трябвало да се плати. На какви тарифи работите бе... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 5
Иван Петрович
преди 2 години
Преди да се тръгне да се спасява куче, трябва да се запознаете с цените в клиниката. Лекарствата за животни винаги са по-скъпи. За да няма проблеми, се прави медицински картон на животното с имената и данни на собственика за контакти и се прави първичен оглед. Ако сте съгласни с метода на лечение и цените, се сключва договор за лечение и ако има прпблем се търсят правата в съда. Ако кучето има чип се търси собственика по чипа, за да не е откраднато. Сигнализирай за неуместен коментар
1
30 rate up comment rate down comment 1
Поинтересувате се
преди 2 години
Здравейте, от известно време следя историята на кучето във социалните мрежи и със сигурност знам, че този "доктор" вече е взел 7000 за услугите си. Друг е въпросът, защо след като е излекувано той и начислява 4200 лв за 3 месеца. Според мен, а и много други това е изнудване, което не отива на доктор(та дори и да е ветеринар), камоли да заплашва кучето със смърт! Нека се разбере реалната истина и този "ветеринар" да каже колко пари е взел до сега, а не само да изтъква дължимата сума. Благодаря! Сигнализирай за неуместен коментар