Митничари спипаха златни накити за над 400 000 лв., укрити в тайник на автобус

Задържани са 637 бижута

15.11.2021 | 16:41 Редактор: Жаклина Иванова
Митничари спипаха златни накити за над 400 000 лв., укрити в тайник на автобус

Митнически служители от Териториална дирекция "Митница Бургас" откриха 4,881 кг златни накити на стойност 400 242 лева в тайник на автобус.

Превозното средство с турска регистрация пристига на Митнически пункт "Капитан Андреево" на 13 ноември около 22:20 часа на входящо трасе от Турция. Автобусът пътува по маршрут от Турция за Сърбия през България, управляван от водач, турски гражданин. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците заявяват, че нямат нищо за деклариране.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол митническите инспектори откриват специално изграден тайник  във фабрична кухина, намираща се в пода на тоалетната на автобуса.

От укритието са извадени 30 облепени с тиксо пакета с бижутерски изделия от жълт метал. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4881 грама изделия от 14-каратово злато - проба 585. Задържани са 637 златни накити – пръстени, гривни, обеци, медальони, синджири и колиета на стойност 400 242 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.
Контрабандните златни накити са задържани. Водачът М.Д. на 61 г. е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена парична гаранция в размер на 7000 лева, съобшиха от агенция "Митници".

Наложена му е и "Забрана за напускане пределите на Република България", освен с разрешение на Окръжна прокуратура-гр. Хасково.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК