Прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата, хванат с марихуана

Има риск Велев да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан

09.11.2021 | 17:09 Редактор: Здравко Черкезов
Прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата, хванат с марихуана

Софийската градска прокуратура предлага на главния прокурор да внесе в ЦИК искане за снемане на имунитета на Валентин Велев, кандидат за народен представител от листата на Патриотичния фронт.

От държавното обвинение информират, че целта е повдигане на обвинение и задържане на Велев.

Досъдебното производство по случая е образувано на 4 ноември в Сливен, впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Според прокуратурата Велев без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1,611 кг. и на обща стойност 9666 лв. и е отглеждал 18 броя растения от рода на конопа.

Според прокуратурата събраните по делото доказателства са достатъчни за повдигане на обвинение и арест.

Според наблюдаващия прокурор има риск, ако е на свобода, Велев да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан.

В предложението е посочено, че този извод се основава на по-високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, тъй като наркотичните вещества са в значителни количества и на висока парична стойност, отглежданите растения от рода на конопа са голям брой, а деецът е обществена личност, кандидат за народен представител.

В хода на проведеното разследване са разпитани свидетели, имало е претърсване и изземване.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК