336 са българите - жертви на трафик с цел сексуална експлоатация за 2020 г.

Има леко завишаване на сигналите,

18.10.2021 | 20:12 Редактор: Елеонора Танева
336 са българите - жертви на трафик с цел сексуална експлоатация за 2020 г.

През 2020 г. жертвите на трафик в България с цел сексуална експлоатация са 336, като от тях 333 са от женски пол. Това съобщиха от МВР.

През изминалата година са получени общо 53 сигнала за потенциални случаи на трафик, като 60 лица са идентифицирани като рискови. За сравнение, към месец септември 2021 г. са получени 41 сигнала и 87 лица са категоризирани като вероятни жертви на трафик. 

По отношение на сексуалната експлоатация, сигналите за 2021 г. са 30, а 13 лица от женски пол са обгрижени до настоящия момент. Част от получилите убежище и подкрепа са настанени в приюти заедно със своите деца, които също са се намирали в рискова ситуация.

"Противодействието на трафика на хора и закрилата на жертвите е национален приоритет. Ще продължим да полагаме необходимите усилия за ефективното и дългосрочно противодействие както на самото престъпление, така и на последиците от него", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Наблюдаваното леко увеличение на броя на сигналите и на лицата с рискови профили би могло да се дължи както на по-леките противоепидемични мерки срещу Ковид-19, така и на ефекта на превенционните дейности на НКБТХ, съвместно с ГДБОП и други партньори, и повишената разпознаваемост от обществото на престъплението трафик на хора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК