Казусът с Кирил Петков се разплита, "Продължаваме промяната" заяви позицията си

Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство

13.10.2021 | 18:06 Редактор: Жаклина Иванова

Специализираната прокуратура проверява казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър Кирил Петков. От новата му формация "Продължаваме промяната" коментираха, че не се страхуват, а това действие на държавното обвинение е още една причина за дълбока реформа в правосъдната система.

Още на 24 август е образувана прокурорска преписка след анонимен сигнал, подаден по електронна поща. В него се съдържали твърдения за извършено престъпление от Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Както и жалба от гражданин със същите твърдения. Главният прокурор Иван Гешев потвърди.

"Опасно е като административен ръководител да правя коментар по казус, който вероятно може да е в прокуратурата или да постъпи в нея", посочи той.

Във вторник Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за двойното му гражданство. И не прие искането му да представи още доказателства. От държавното обвинение допълват, че след приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление. От партията на Кирил Петков "Продължаваме промяната" излязоха с позиция.

"Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната. И напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание. Нас не ни е страх! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да продължим промяната", се посочва в изявлението.

До края на месеца Конституционният съд ще се произнесе дали Кирил Петков е бил назначен законно за служебен министър.

"Дали този елемент на указа на президента е действителен или недействителен", подчерта преподавателят по европейско право доц.д-р Христо Христев.

А от решението ще зависи и дали документите, подписани от Петков, са законни.

"Актовете, които са приети от министъра на икономиката, са атакуеми", добави Христев.

По думите му значение има не само кога Кирил Петков се е отказал от гражданството си, но и от коя дата е официалното решение.

Бившият министър е декларирал на 10 май, че има само българско гражданство. Заявление за отказ от канадско гражданство е подал на 21 април, но канадската държава го е одобрила на 20 август.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
elena valkan art
преди 2 години
Tова се нарича "търсене под вола теле"!Какви ли още лъжи ще измислят,за да останат на власт!!Гласувайте за Кирил Петков,Асен Василев и Радев!Да пресечем веднъж завинаги пътя на Дявола в България! Сигнализирай за неуместен коментар