Задържаха близо 9 000 литра нелегален етилов алкохол, описан като дезинфектант

Течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса

04.10.2021 | 11:18 Редактор: Искра Ангелова
Задържаха близо 9 000 литра нелегален етилов алкохол, описан като дезинфектант

Митнически служители задържаха близо 9000 литра спирт, водка и ракия, маскирани като дезинфектант при два случая, съобщиха от Агенция "Митници".

До разкриването на големите количества се стига, след като митнически инспектори отклоняват за проверка товарен автомобил, напускащ страната през на ГКПП Дунав мост II – Видин Калафат. Водачът декларира, че превозва групажна стока за Великобритания. Митническите служители се усъмняват в част от товара, описан като "хигиенен разтвор за ръце" и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра. Направена е последваща проверка, от която става ясно, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса с мирис на водка, а друга - 41,3 градуса с мирис на ракия. Количествата са задържани.

На следващия ден митнически служители извършват проверка в обекта, посочен в документите на товара като производител – цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово.

Инспекторите от ТД Митница Русе, отдел "Митническо разузнаване и разследване", сектор "Оперативен контрол Свищов" откриват на мястото близо 5000 литра течност – част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата - в туби с етикети с надпис "хигиенен разтвор за ръце". Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант. Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият "хигиенен разтвор за ръце" е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация с алкохолен градус 67,6%.

Пробите от представения като денатуриран спирт показват, че това също е годен за консумация неденатуриран етилов алкохол с градус 95,5%. Акцизната стока е иззета от митническите органи, а по двата случая са образувани досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Видин и Районна прокуратура-Габрово. Работата по случаите продължава. 

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК