Митничари хванаха валута за 870 хил. лв. и 100 кг контрабандна паста за наргиле

Открити са и недекларирани дрехи с лого на световноизвестни марки

08.09.2021 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
Митничари хванаха валута за 870 хил. лв. и 100 кг контрабандна паста за наргиле

Митничари откриха недекларирани 228 900 евро и 252 920 щатски долара при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП Дунав мост – Видин. Валутата е на обща левова равностойност близо 870 000 лева.

Превозното средство влиза в страната ни от Румъния, управлявано от турски гражданин. Според документите товарът е гумена транспортна лента от Унгария за Турция. Водачът е заявил, че пренася само лични вещи и няма нищо за деклариране. 
Дежурните митнически служители селектират камиона за щателна проверка. При нея в сак с дрехи в шофьорската кабина са открити два пакета с банкноти, обвити с черен найлон и тиксо.

Тъй като не е декларирал валутата, водачът на товарния автомобил е нарушил разпоредбите на Валутния закон. Съставен му е акт за нарушение и му е наложена глоба.

Близо 100 кг контрабандна паста за наргиле пък иззеха от ТИР митническите служители от ТД Митница Бургас.

Шофьорът, сръбски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Чехия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка. След пролъчване с рентген и физически контрол митническите служители откриват на различни места в шофьорската кабина 199 пакета с паста за наргиле, всеки по 0.500 г., без акцизен бандерол. 

Акцизната стока с пазарна стойност 25 173 лева е задържана. Стойността на дължимия акциз е 15 124 лева. В хода на проверката са открити и недекларирани 90 текстилни изделия – блузи, тениски, панталони с лого на световноизвестни марки.

На шофьора са съставени два акта по Закона за митниците – единият за превозване на акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи, другият - за недекларираните дрехи.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК