Избори 2021: Повдигнаха обвинение на кмет, купувал ромски гласове срещу 50 лева

Намерени и иззети са 10 000 лева и списък с имена

09.07.2021 | 09:12 Редактор: Жаклина Иванова
Избори 2021: Повдигнаха обвинение на кмет, купувал ромски гласове срещу 50 лева

Под ръководството на Софийската градска прокуратура се провежда разследване за извършено престъпление против политическите права на гражданите.

На основание събрани доказателства Софийската градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем М.Ц. - кмет на община в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Извършени са множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена, съобщиха от прокуратурата.

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат.

Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора.

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК