Задържаният за купен вот кмет в Бургаско бил пети мандат, издигнат от ГЕРБ

Общински съветник с голям брой преференции от ДПС също е арестуван

08.07.2021 | 19:19 Редактор: Здравко Черкезов

Задържани са кмет и общински съветник в акция срещу купуването на гласове в Бургаско. 

Кметът на с. Бата Георги Георгиев беше изведен от дома си с белезници и откаран в полицията за разпит. Той е пети мандат кмет на селото, издигнат от ГЕРБ.

"Обикаля махалата да агитира за кого да гласуват. Една комшийка, тя болна такава, каза, че предлагал на брат ѝ 40 лв. преди една седмица", сподели Петър от с. Бата.

По-рано беше арестуват и общинския съветник от Поморие Пламен Огнянов, отново за търговия с гласове. Той е влязъл в местния парламент с голям брой преференции от ДПС, но е изключен от партията, защото е отказал да си освободи мястото на съветник. 

От МВР-Бургас днес разкриха и част от схемите за търговия с вот. Освен пари се предлага още бяла техника, хранителни продукти и опрощаване на дългове. 

"Включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размера на заплатата на лицата е 5-цифрен сума", посочи гл. комисар Калоян Калоянов. 

"Към сутрешните часове на деня образуваните в национален мащаб досъдебни производства за престъпление срещу политическите права на гражданите са 45, от които 16 (повече от една трета) са на територията на МВР-Бургас", съобщи окръжният прокурор Георги Чинев. 

От ГЕРБ Бургас излязоха с позиция, в която се посочва, че се тормозят невинни граждани. Според партията е арестуван възрастен домоуправител, който е събирал подписи за ново улично осветление, и питат дали всички граждански инициативи в Бургаска област са предмет на разследване за търговия на гласове. 

От прокуратура и МВР-Бургас обявиха днес на брифинг, че акциите ще продължат, включително и в изборния ден.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК