Обвинения за 10 души от бандата, събирала дългове към фирми за бързи кредити

При претърсванията са открити и списъци с лични данни на хора

01.04.2021 | 18:00 Редактор: Юлия Христова

Разбиха група за купуване и продаване на гласове. За същото престъпление разследват и друга, задържана за изнудване на длъжници по бързи кредити.

Близо половината от арестуваните са в Хасково и Харманли. 

"Дойдат, проверяват, гледат кой има пари, кой няма пари вътре, дали взимат пари, дали не дават фалшиви сигнализации. На нашия комшия в къщата влезнаха. Найдаха 2-3 човека. Влезнаха вътре, много хора взеха. Днес го пуснаха", каза Ася Йорданова.

Сред задържаните е и адвокат Георги Матанов. В дома му са намерени средства, които самият той твърди, че не са свързани с търговия на вот. 

"Това са лични спестявания на мен и на моето семейство. Доколкото, така като гледам, да имаш спестявания в България излиза, че извършваш престъпление. Защо съм обект на тази акция? Не се занимавам с такива дейности никога през живоат си", обясни адвокат Матанов. 

Хората в Харманли казват, че не са им предлагани пари срещу вота им. 

Друга група, действала в София, Дупница, Бобов дол и Радомир, също се разследва за търговия с гласове. 

"Приобщени са веществени доказателства, които ние тепърва ще анализираме. Те са списъци с имена на хора, които съдържат лични данни. Някои от списъците са с 2 имена, с ЕГН", подчерта изп. длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

"Конкретната група няма общо с групата в Пловдив и Хасково", допълни директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

Групата, разбита от разследващите в Софийско, е изнудвала клиенти с бързи кредити, които не са успели да върнат дължимото. Заплашвили ги с убийство и физическа агресия. 

"Тук говорим за бързи кредити, като максималната стойност, отпускана от въпросната група, е била около 1000-1200 лв. Процентът пари, които е трябвало да бъдат връщани от клиентите е между 13 и 20% в зависимост от договорката на цялата сума", каза той.

Задържани са общо 20 души, 10 от тях са с повдигнати обвинения в рекет. Голяма част от арестуваните са криминално проявени. 

Привикани за разпит са били над 70 души, по информация на Bulgaria ON AIR групата e работила за купувaнето над 7000 гласа, иззети са над 600 000 лв.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК