Турски гражданин опитал да пренесе старинни монети през "Капитан Андреево"

Мъжът отива на съд, дал и подкуп от 1500 евро на митничар

23.03.2021 | 17:17 Редактор: Анисия Иванова
Турски гражданин опитал да пренесе старинни монети през

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем 43-годишен турски гражданин за незаконно пренасяне на археологически обекти и за подкуп от 1500 евро. Случаят е от 21 март тази година, съобщиха от прокуратурата.

В обвиняемия А.К. са открити 131 археологически обекти - 94 златни римски, византийски, персийски, малоазийски монети от 5 век до 11 век и 37 монети - сребърни средновековни дирхами, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред и не са придружени с документ за произход и за способа на придобиването, всички на обща стойност 40 000 лева - престъпление по Наказателния кодекс.

Мъжът се опитал да ги внесе от Турция у нас през ГКПП "Капитан Андреево", а след това предложил и подкуп в размер на 1500 евро на митничар, за да не му състави акт за административно нарушение - да не задържи монетите и превозното средство.

Установено е, че обвиняемият закупил археологическите ценности от Република Турция, като за тях платил 10 000 долара. Монетите били изработени предимно от злато и сребро. Мъжът имал намерение да ги продаде на двойна цена в Западна Европа.

При преминаването през ГКПП-Капитан Андреево турският гражданин не декларирал монетите. Те били открити при проверка от митнически служител и за да не му ги конфискуват, обвиняемият дал подкуп от 1500 евро. Митническият служител не взел парите и веднага уведомил дежурен разследващ полицай. Археологическите ценности са били иззети по съответния законов ред и приложени като веществени доказателства по делото.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Снимка: Прокуратурата

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК