Васил Божков ликува, но магистратите са на друго мнение

Европейската заповед за арест предизвика размисли и страсти

11.03.2021 | 19:10 Редактор: Юлия Христова

Европейска заповед за арест, издадена от българската прокуратура, е невалидна. Решението е на Съда на Европейския съюз в Люксембург. Причината за него е частен случай на българин, задържан във Великобритания, който обжалва заповедта си за арест, издадена от свищовската прокуратура.

Бизнесменът Васил Божков изтълкува решението в своя полза. Магистратите у нас обаче са на друго мнение. 

Година след като прокуратурата тръгна по следите на Васил Божков, а той изненадващо се оказа в Дубай, днес бизнесменът обяви в социалните мрежи: "Идвам“. 

Мотивът на Европейския съд е, че не е осигурена достатъчно справедлива процедура, при която обвиняемият да може да се защити. Юристите в България видяха правна препоръка, а не основание за невалидност на всички заповеди.

"Европейският съд в Люксембург се произнесе по проблеми по прилагането на ЕЗА от наши съдебни органи. И тази ЕЗА е валидна само на територията на страните членки. Васил Божков се издирва на друга основа, на други междуправни документи. Това решение него не го касае по никакъв начин", каза адвокат Людмил Рангелов.

"Той е в Дубай, в България това нещо, ако си дойде, няма да бъде задържан. Това решение на Европейския съд за това, че има пропуск при ЕЗА, може да се приеме като указание за хората", обясни адвокат Марин Марковски.

Според българското законодателство европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата, не може да се обжалва. Това подлежи на промяна само от парламента чрез изменения в текстовете на Наказателно-процесуалния кодекс.

"Няма такава опция парламент, който не действа, да се събере да направи по правилата на 2 гласувания. Това е абсурд в период на предизборна кампания", допълни Рангелов.

По разпореждане на правосъдния министър е свикана работна група с представители на съдебната власт. А промените в българското законодателство ще бъдат в ръцете на депутатите от следващия парламент.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК