Съдът на ЕС обяви за невалидна Европейската заповед за арест от България

Според магистратите не е осигурена достатъчно справедлива процедура

11.03.2021 | 13:56 Редактор: Ралица Братанова
Съдът на ЕС обяви за невалидна Европейската заповед за арест от България

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според магистратите не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург, предаде БНР.

Съдът е обсъждал процедурата във връзка  с преюдициално запитване, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

"Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава-членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

Остава валидно изпълнението на Европейски заповеди за арест, които са издадени по наказателни производства в съдебна фаза, както и издадени при условията на влязла в сила присъда.

До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърлени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК