Задържаха над килограм златни и сребърни накити на "Капитан Андреево"

Бижутата са открити при проверка на кола и 2 автобуса

17.02.2021 | 15:52 Редактор: Анисия Иванова
Задържаха над килограм златни и сребърни накити на

Митничари откриха 1075 грама недекларирани златни и сребърни накити при проверки на два автобуса и лека кола на МП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 13 февруари на пункта пристига автобус с румънска регистрация, пътуващ с 35 пътници по редовната линия Истанбул-Букурещ. Пред митническите служители пътниците декларирали, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която под хастара на дамска чанта, собственост на една от пътничките - румънска гражданка, са открити 38 пръстена, медальона, гривни, синджира, обици от жълт метал. При направената експертиза се установява, че накитите с общо тегло 113.70 грама са от 14 каратово злато на стойност над 8500 лева.

Други недекларирани златни накити на стойност 31 423 лева са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ на 5 февруари от Турция през България за Румъния. В автобуса са пътували 12 пътници. В личния багаж на две от пътничките - румънски гражданки, са открити общо 419 грама златни накити, като по-голямата част от тях 338.29 грама са открити на дъното на куфар, собственост на една от дамите. Накитите на стойност 25 365 лева са били укрити в празна опаковка от кроасан и на дъното на пластмасова тарелка с нарязан хляб. В дамската чанта на втората румънска гражданка са открити недекларирани 80.70 грама златни накити.

Недекларирани 49 сребърни пръстена с общо тегло 542 грама са открити в лек автомобил, пътуващ от Турция през България за Молдова на 12 фeвруари. Накитите са били укрити под хранителни продукти в хладилника, разположен между предните седалки на автомобила. Установено е, че контрабандните сребърни изделия са собственост на шофьора - турски гражданин. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК