Делото EVN приключи на втора инстанция, присъдите - до месец

На днешното заседание беше разпитан бившият министър на икономиката Емил Караниколов

10.02.2021 | 19:15 Редактор: Юлия Христова
Делото EVN приключи на втора инстанция, присъдите - до месец

Делото за продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределитеното дружество EVN приключи и на втора инстанция. Подсъдими по него са издателят Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и още трима души.

В края на юни миналата година Специализираният наказателен съд оправда и шестимата. На днешното заседание беше разпитан бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата е бил директор на Агенцията по приватизация. Решението на магистратите ще стане ясно в едномесечен срок.

"Това означава или потвърждаване, или връщане на първата инстанция. Нашето обосновано очакване е, че присъдата ще бъде потвърдена. Това дело преследваше други цели, различни от целите на наказателното право, защото рядко се среща толкова абсурдни обвинения, обвинения, че някой е извършил нещо лично, след като за това има решение на МС", каза адвокат Ина Лулчева.

"Мисля, че всички сме убедени, че това е едно абсурдно дело и това е логичното последствие. Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно производство и преди това досъдебно следствие, единствената цел беше за неговата медийна консумация и за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите", посочи издателят Иво Прокопиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК