Пламен Узунов в доклада на ОЛАФ, президентството с опровержение

Той е препратен от Върховната касационна към Специализираната прокуратура

02.02.2021 | 17:48 Редактор: Радостина Димитрова

Двама служители на Министерството на вътрешните работи са с повдигнати обвинения по сигнал на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ . Специализираната прокуратура разследва закупуването на 350 джипа за министерството , след като службата препоръча на България да върне 6 милиона евро , дадени от Европа за сделката.

Договорът е сключен докато на поста вътрешен министър е Валентин Радев.

Докато тече процедурата обаче, министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, по настоящем секретар на президента Румен Радев. В доклада на ОЛАФ според източници на Bulgaria ON AIR също се споменава неговото име. От президентството излязоха с опровержение на информацията, като я нарекоха "груба манипулация".

"Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала. Въпросният договор, както и анексът към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов", написаха от институцията. 

Докладът на ОЛАФ е препратен от Върховната касационна към Специализираната прокуратура, която посочва, че получените материали са обединени с други по дело, свързано с възможна "търговия с влияние". По него вече са обвинени двама души.

По информация на Bulgaria ON AIR това е разследването срещу секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов.

"Не мисля, че е нужно аз да правя трактовка и разбор на текстовото съдържание на съобщението, което сме качили, но толкова, доколкото ОЛАФ са компетентен орган, знаете, те са със строго лимитирани компетенции, наблюдаващият прокурор също си изпълнява задълженията и е направил някаква преценка, затова единият доказателствен източник в лицето на доклада на ОЛАФ е приобщен към материали по конкретно досъдебно производство", каза ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Предстои да бъдат направени разпити, експертизи по разследването и прецизиране на доказателствата, като от българската прокуратура не изключват в хода на тяхното събиране да има още обвиняеми лица. А за действията на държавното обвинение е информирана и Европейската прокуратура. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК