Разследващи от България и ФБР разкриха сървър за хакерски атаки у нас

Пострадали са големи компании, болнични заведения, държавни институции и дори университети

28.01.2021 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова

Разследващи от България и ФБР разбиха схема за киберрекет за милиони. ГДБОП, Националната следствена служба и Върховната касационна прокуратура са участвали в международната операция срещу киберпрестъпниците.

Хакерите от престъпната организация Netwalker хаквали компютрите на жертвите си, а след това са искали откуп за откраднатите данни. Пострадали са големи компании, болнични заведения, държавни институции и дори университети.

Следователят Светослав Василев от НСлС, който работи по случая, даде пример с университета в Сан Франциско, който е платил 1,1 млн. долара на изнудвачите, за да откупи своя информация.

Сървърите, на два от използваните сайтове за измамата, били разположени физически в България.

На тях жертвите получавали инструкции за откупуването на данните си и се е публикувала част от чувствителната информация с цел изнудване.

Според съобщение на министерството на правосъдието на САЩ, във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс.

Иззети са 454 530,19 долара в криптовалута, получени от платени откупи при само три отделни изнудвания. В момента на задържането в САЩ на канадския гражданин, в България са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

Завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир  Йосифов съобщи, че операцията е проведена след изпратена молба за правна помощ от американските правоохранителни институции.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК