fallback

Искат забрана за използването на пиротехника по празниците

Молба е изпратена до МВР и премиера след случаите на стрелба в Ловеч и Шумен

08.01.2021 | 21:42 Автор: Ралица Братанова

Зачестиха случаите на използване на огнестрелно оръжие през последните дни.  42-годишна жена беше простреляна в Ловеч, докато играе хоро при посрещането на Новата година, а в Шумен 68-годишна жена се оказа в Спешно отделение след изстрел по невнимание. 

"Тези няколко случая предизвикаха сериозно обществено внимание. Никой не може да си позволи да употребява оръжие и да стреля по невинни граждани. Слава Богу, тази жена в Ловеч и тази в Шумен са в добро състояние", коментира криминалният психолог полк. Красимир Занев в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че извършителите и на двата случая са задържани и предстои да понесат своята наказателна отговорност.

"Случаят в Ловеч е много показателен. Извършителят преправя една пушка на бойна и стреля с бойни патрони. Затова предстои законодателна промяна", посочи полк. Занев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му именно заради това кметът на Ловеч и група лица от неправителствени организации са изпратили молба до министъра на вътрешните работи и премиера с предложение по населените места да не се използват пиротехнически средства по празници.

"Всяка година виждаме, че има наранявания, включително и на деца", допълни криминалният психолог. Според него тези предложения трябва да влязат в комисиите в парламента и да бъдат обсъдени от всички парламентарни групи.

Занев е на мнение, че контрол върху оръжията има, но това кой ще получи разрешително, е въпрос на преценка на комисиите в съответните районни управления.

Срокът за разрешително за огнестрелно оръжие в момента е 3 години. Експертът каза още, че той е твърде дълъг, тъй като през този период здравословното състояние на дадения притежател може да се промени значително.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback