Командоси в МВР: Как ще функционира новото звено?

Коментар от експерта по национална сигурност акад. Румен Ралчев

07.01.2021 | 21:37 Редактор: Ралица Братанова

Дирекция "Жандармерия" и Спецотряда за борба с тероризма бяха обединени в Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма. 

Новата дирекция може да охранява висши държавни лица при необходимост. Именно заради това получи и критики, че ще дублира функциите на НСО.

Как ще функционира новото звено?

"Тези, които взеха решение за тази структура, изпуснаха един съществен момент - да се мине през едно по-разширено обсъждане. Тези тълкувания, много от които са половинчати, щяха да отпаднат от само себе си. Оттам тази промяна в структурата на МВР щеше да се приеме по-леко от обществото", коментира експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев.

По думите му новото звено няма да наподобява функциите на НСО.

"Отворена е доста широко вратичката, за да подпомага управлението в държавата. Предвидени са ситуации, в които може да се изпадне. Например условно в една Силистра има необходимост от охрана на определено лице - не да се изпраща екип от София", посочи акад. Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че създаването на паралелни структури на институция, каквато е НСО, не е някакво новаторство. 

"В света има различни типове служби, които отговарят за сигурността на определен тип служители - прокурори, съдии, застрашени лица и т.н. Всичко това не може да бъде приоритет на една служба. Затова постепенно се създадоха тези", заяви още експертът.

Според него има достатъчно подготвени хора, които биха могли да посрещнат много предизвикателства от една страна, но от друга страна, остава неизвестността кой подлежи на охрана.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК