Дават петима на съд за измами, ощетили бюджета с 22 млн. лв.

Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества

30.11.2020 | 12:17 Редактор: Ивет Арабова
Дават петима на съд за измами, ощетили бюджета с 22 млн. лв.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери.

Събраните доказателства сочат, че от февруари 2011 г. до януари 2015 г. групата избегнала плащането на задължения по Закона за ДДС за над 22 млн. лв. Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата, съобщиха от държавното обвинение.

Престъпната схема начертал ръководителят на престъпното сдружение И.В. За реализирането ѝ привлякъл свои приближени и бизнес партньори, сред които собственикът и управител на действащите дружества.

Организирал и регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец“ на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на "кухите" дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Функциите на всеки от участниците в престъпната група определял ръководителят ѝ. Един от тях имал задачата да намира "собственици“ и да регистрира на тяхно име "кухите" търговски дружества. Друг отговарял за осигуряването на неистински документи – договори за консултантска дейност и други разнообразни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и пр. За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по ЗДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК