Проверяват училище след клип, показващ как учителка удря ученичка

Въпреки проблемите с момичето, директорът не одобрява постъпката на класния ръководител

16.11.2020 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Започва проверка в училището в разложкото село Горно Драглище, след разпространен видеоклип в социалните мрежи. На него се вижда как учителка удря ученичка по време на час.

Учителката, посегнала на момичето, е неин класен ръководител. На кадрите до нея се вижда и учителката по английски език.  

"Отивам до тоалетната, мия се слушам трясък на вратата и викам-край. Това стъкло падна, защото ни е случвало долу ни падна стъкло по краката на едно детенце и се изплаших. Tя викаше, тя се караше на госпожата, повдигаше тон на госпожата. И аз влизам и ѝ се карам съответно, какво правиш, Диана, какво се случва, тя се смее срещу мен в лицето ми", казва Райка Калоянова-Фаразова, класен ръководител на Диана.

Диана е в 7 клас. Учителите ѝ разказват, че е с проблемно поведение и от години се борят да я вкарат в правия път. 

"Чиста съм пред съвестта си, защото не съм посегнала с толкова резки движения и ѝ разпилях само косата. В момента, в който ядосано ѝ се скарах реших, че има преграда и трябва да не я прескачам и мисля, че не съм я прескочила", посочва още преподавателката.

"Тя се държи много невъзпитано, с неуважение. Винаги  "госпожо, ти ми кажи къде да пиша, не Вие". Сега аз точно вече думите не си спомням какви бяха, но бяха обидни. Тя по принцип така се обръща към нас учителите. Въпреки че винаги гледаме да ѝ помагаме с каквото можем, напътстваме я, но думите, които тя употребява спрямо нас, просто не са за казване", твърди Мария Узунова, преподавател по английски език.

Въпреки проблемите с ученичката, директорът не одобрява постъпката на класния ръководител. 

"Отидох, проверих, да, вратата беше изкъртена. Пратиха ми виновната ученичка. Аз разговарях с нея, тя се държа меко казано отвратително. За конкретния случай, аз не одобрявам действията на Фаразова. Не е това начинът, по който трябва да се действа. На първо място за нас педагозите стои опазването живота и здравето на децата, има други начини", обяснява Бойчо Пукнев, директор на ОУ "Неофит Рилски“ в с.Горно Драглище.

Майката на Диана не пожела да коментира случая.  

Днес в училището влязоха проверяващи. 

"Да окажем методическа помощ на директора, на колегите учители при такива и подобни  ситуации какво да е тяхното поведение и действия. Искаме в същото време да сработи и  механизмът за противодействие на училищния тормоз". обяснява Ивайло Златанов, началник РУО Благоевград. 

Учителите и учениците вече са дали писмени показания, предстои директорът на училището да реши дали и как ще накаже учителката.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК