Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу петима каналджии

Участвали са в организирана престъпна група

08.10.2020 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу петима каналджии

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица, обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел подпомагане на незаконно влезли в страната мигранти при пребиваването и преминаването им през страната.

Събраните доказателства сочат, че групата е била сформирана през 2016 г. от двама жители на Бургас. Единият от тях – Е.М., владеел свободно турски език и поел функцията да поддържа контакт с турски трафиканти и да се информира кога и къде ще оставят нелегално преведените от тях през границата чужденци. Другият – З.Ц., поел основната тежест при намирането на квартири и автомобили.

Настаняването и транспорта на мигрантите - предимно от Афганистан и Иран, ръководителите на групата възложили на други две лица, които привлекли като участници в престъпното сдружение. Ангажирани били и собственици и ползватели на жилища и автомобили, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Е.М. и З.Ц. заедно преговаряли за размера на заплащането за услугата, при необходимост сами участвали в поемането, настаняването и превозването на нелегалните чужд и граждани. В повечето случаи мигрантите били задържани от полицията в коли и квартири в Бургас, край с. Българево, край Синеморец.

При неутрализирането на групата на 11 април 2018 г., освен участниците в нея, е задържано още едно лице - С.Г., петият обвиняем по делото. Той и негов познат извършвали същата дейност – подпомагане на нелегални мигранти в страната срещу заплащане. 

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК