3 месеца затвор и 10 000 лв. глоба за мъж от Попово, нарушил карантината 3 пъти

Той е осъждан многократно, три пъти е изтърпявал ефективни присъди

03.10.2020 | 09:36 Редактор: Ивет Арабова
3 месеца затвор и 10 000 лв. глоба за мъж от Попово, нарушил карантината 3 пъти

Жител на Попово е осъден ефективно на три месеца затвор при строг режим  и 10 хиляди лева глоба заради трикратно нарушаване на режима на карантина след пътуване от чужбина, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева. Присъдата на Районния съд в Попово може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Хюнай Х. бил предаден на съд от Районната прокуратура в Търговище заради грубо нарушаване на карантинните мерки против разпространението на Ковид-19. Мъжът се завърнал от Кралство Белгия на 14 април тази година. На границата му било връчено предписание от РЗИ в Русе за задължителната 14-дневна карантина. Пътникът посочил, че ще бъде в изолация на постоянния си адрес в Попово.

Още в същия ден, часове след влизането му в България, полицейски служители извършили проверка на домашния му адрес. Хюнай не бил открит. 26-годишният мъж бил намерен в магазин. За отклоняването от карантината служителите му връчили предупредителен протокол.

На 17 април тази година около 11:05 часа служители на реда отново проверили на адреса му. Хюнай отново не бил открит в дома си. Два дни по-късно - на 19 април около 13 часа при трета проверка, нарушителят пак, за трети път не бил намерен на посочения в предписанието адрес за изолацията си. Така било образувано досъдебно производство срещу нарушителя на задължителните карантинни мерки по време на пандемията. С обвинителен акт на Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище Хюнай Х. бил предаден на съд, информира "Монитор".

26-годишният подсъдим е признат за виновен от състав на Районния съд в Попово за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на Ковид-19, като престъплението по член 355, ал. 2 от НК е извършено като продължавано деяние. Присъдата на Районния съд в Попово е била произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият, макар и редовно призован в първото съдебно заседание по делото, не се явил. Подсъдимият е осъждан многократно, три пъти е търпял ефективни присъди в затвор. Последната му ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода за кражба Хюнай Х. изтърпял на 18 януари 2020 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК