Митничари спипаха 108 хил. недекларирани евро и 870 опаковки със стероиди

Нарушителите са задържани на МП "Гюешево" и "Малко Търново"

08.09.2020 | 15:31 Редактор: Виктория Гетова
Митничари спипаха 108 хил. недекларирани евро и 870 опаковки със стероиди

108 600 недекларирани евро задържаха митнически служители от МП "Гюешево" на 20.08 г. при проверка на влизащ в страната лек автомобил с регистрация на Република Северна Македония.

При влизане на територията на България мъжът не изпълнил задължението си да декларира наличните у него парични средства в размер, превишаващ 10 хил. евро. С действията си чужденецът нарушил разпоредбите на Валутния закон, съобщиха от Агенция "Митници".

По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, приключило със сключено между страните споразумение, което е било одобрено от съда.

Подсъдимият И.Я., се е признал за виновен за извършено от него престъпление – незаконно пренасяне на валута през границата на страната. С определението на съда на подсъдимия е наложено наказание от шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок.

Веществените доказателства – предмет на престъпното деяние, в размер на 108 600 евро, са върнати на чужденеца.

Отделно митнически служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" /ГД МРР/ и Териториална дирекция "Южна морска" задържаха 870 опаковки с хормон на растежа и 200 таблетки анаболен стероид.

Контрабандните медикаменти са открити при митническа проверка на Митнически пункт Малко Търново на влизащ в страната лек автомобил.

Шофьорът, румънски гражданин, е заявил, че не пренася нищо за деклариране. При извършената митническа проверка, служителите откриват в отсега на резервната гума и на различни места в 6 чанти с багаж в автомобила 483 опаковки -  писалки с инжекционен разтвор с медикамента "Humatrope" - хормон на растежа, 387 опаковки – писалки с хормон на растежа "Genotropin" и 200 таблетки анаболен стероид "Anapolon" в 10 опаковки.

Контрабандните 880 опаковки с медикаментите на стойност над 200 хил. лв. са иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Задържан е и автомобилът, послужил за пренасянето на медикаментите през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

Снимка: Пресцентър на Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК