210 тона опасен отпадък е загробен в землището на Рупци

Прокуратурата с подробности по разследването

20.08.2020 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
210 тона опасен отпадък е загробен в землището на Рупци

Приключиха действията по разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на село Рупци, община Червен бряг. Установено е, че в землището на селото в силажни ями са били загробени 210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. 

Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата "Монбат" на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на Рупци, информират от прокуратурата.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК