Спипаха хакер, пробил сайтове на институции и искал откупи

Установен е нерегламентиран достъп до множество компютърно информационни данни

07.08.2020 | 15:01 Редактор: Тодор Петров
Спипаха хакер, пробил сайтове на институции и искал откупи

След няколкомесечно разследване отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, под надзора на Софийската районна прокуратура, проведе операция по пресичане и документиране на нерегламентиран достъп до множество компютърно информационни данни. 

Действията са извършени в рамките на образувано досъдебно производство. В рамките на разследването е установено лице, осъществило нерегламентиран достъп до бази данни на финансови институции и различни юридически лица. Документирано е, че след придобиването на данните мъжът- с предишни криминални прояви, се е свързвал с представители на фирмите, с искане за откуп в криптовалута.

На 5 август са извършени процесуално-следствени действия на два адреса в Пловдив -  иззети са компютърна конфигурация, мобилни телефони, преносими флаш памети, криптовалута - относими към предмета на разследване, съобщиха от МВР.

Мъжът, съпричастен към престъпната дейност, е задържан за срок до 72 часа.  Действията по разследването продължават в рамките на досъдебното производство и под прякото ръководство на прокуратурата.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК