Прокуратурата установи редица нарушения в ключови строежи по морето

В парк "Росенец" не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица

22.07.2020 | 16:50 Редактор: Ралица Братанова
Прокуратурата установи редица нарушения в  ключови строежи по морето

Прокуратурата установи незаконно строителство на плаж "Алепу" и нерегламентирано ограничаване на достъпа до плаж "Росенец". 

При извършени проверки по черноморието, от ДНСК, Областната и морската администрация в Бургас са открили редица нарушения при експлоатацията на ивиците. 

Проверка на обект "Алепу вилидж" в местността "Алепу" – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

Проверка в местността "Аркутино" установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В местността "Буджака" се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността "Буджака" са образувани отделни прокурорски преписки.

В парк "Росенец" се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на Комплекс "Венид Еко вилидж" в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

В регионалното министерство обаче липсва одобрен инвестиционен проект за изграждането на пристанище или постройка в близост до плажа. По случаите са образувани преписки. 

Bulgaria ON AIR опита да се свърже с наблюдаващия прокурор по образуваните проверки, но той отказа коментар по темата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК