Спряха строежа на небостъргач в София, проверяват Боил Банов

След публикации в медиите прокуратурата се е самосезирала за извършване на незаконно строителство

10.07.2020 | 13:45 Редактор: Александра Иванова
Спряха строежа на небостъргач в София, проверяват Боил Банов

Прокуратурата проверява министъра на културата Боил Банов заради документи, издадени от ведомството за строителството на небостъргача "I Tower" на "Солни пазар" в столицата и трябва да стане част от хотелска верига, който се намира на 50 метра от паметник на културата. Това съобщиха от държавното обвинение.

След публикации в медиите прокуратурата се е самосезирала за извършване на незаконно строителство, ВАП е възложила на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка за законността на строежа на небостъргача. Служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата. Въз основа на констатираните нарушения началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргачът. 

На 08.07.2020 г. министърът  на културата Боил Банов е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020 г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

В тази връзка ВАП е сезирала Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление. Прокуратурата е предложила на главния архитект на Столичната община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК