Властите се задействаха след агресията над медици в Силистра

Потърпевшите са в 15-дневно предизвестие

29.06.2020 | 14:14 Редактор: Юлия Христова

Досъдебно производство за хулиганство образува Районната прокуратура в Силистра след поредния случай на агресия спрямо медици. Лекарите от Спешното отделение в Силистра подадоха колективна оставка. 

Случаят е от средата на месеца, когато Георги Веселинов води сина си в отделението заради проблем с очите. Родителят бил помолен да изчака 4 минути, преди детето да бъде прегледано от дежурния лекар, тъй като по това време се извършвала задължителната дезинфекция в болничното заведение.

Това предизвикало гнева и недоволството на бащата, който започнал да ругае и обижда дежурния медик. На другия ден в болницата пристигнал и дядото на детето, който продължил с обиди по адрес на лекаря.

Медиците са в 15-дневно предизвестие и ще продължат да работят през това време. Настояват за наказание и, ако има такова, са склонни да оттеглят оставките си.

"Всички тези хора са изключително отговорни и те не могат да си позволят да оставят областта без истинска спешна помощ. Защото 75% от хората, които влизат в Спешно отделение, нямат никакви показания за спешна помощ", обясни директорът на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова. 

От болницата в Силистра казват, че ще направят всичко възможно, за да задържат младите специалисти, тъй като без тях цялата област може да остане без Спешна помощ. 

"Ние ще продължим да разговаряме, защото те са категорични, че няма да продължат след 15 дни. Това е допълнителен труд, който те помагат в Спешно отделение", допълни д-р Костадинова.

Ръководството на лечебното заведение отправи апел към гражданите. 

"Знам, че има много хора, които ни подкрепят, но те не са толкова активни колкото хейтърите в социалните мрежи. Апелирам тези хора да изразят, по начин, който сметнат за необходимо подкрепата си за тези млади хора, за да им върнат тяхната подкрепа и вяра, че има смисъл да останат в България и Силистра", призова директорът на МБАЛ Силистра.

Лекарите ще настояват за законови промени по отношение на хората, проявили агресия срещу медици. Предложението им е те да полагат обществено полезен труд в спешните отделения на болниците.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК