Хванаха турски шофьор с антични предмети на ГКПП "Дунав мост 2"

Мъжът е задържан за срок до 72 часа 

24.06.2020 | 12:19 Редактор: Тодор Петров
Хванаха турски шофьор с антични предмети на ГКПП

Митнически и гранични служители предотвратиха опит за пренасяне на антични предмети при съвместна проверка в района на ГКПП "Дунав мост 2" Видин – Калафат.

Около 01 ч. през нощта на 23.06.2020 г., в района на граничния пункт, пристигнал товарен автомобил – влекач с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. 

По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени. Моторното превозно средство е било селектирано по метода анализ на риска за щателна митническа проверка, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.

При условията на неотложност е започнало досъдебно производство по случая с действие по разследване - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. От надлежно съставения протокол е видно, че сред тях има каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и др. Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза на предмета на престъплението.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба в размер от 5 до 50 хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин Л.М. (на 47 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. 
 
Снимки: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК