Арестуваният ромски барон притежава имоти и автомобили за 2 млн. лв.

Стоян Асенов-Менду от Пловдив е обвинен в лихварство, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция

20.05.2020 | 19:24 Редактор: Александра Иванова

15 недвижими имота в Пловдив и 60 луксозни автомобила за 2 млн. лв. е притежавал 49-годишният Стоян Асенов-Менду от Пловдив, който беше арестуван вчера

Той е обвинен в лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция. При претърсванията вчера са открити над 100 000 лева и евро, както и килограм и половина златни накити.

"Няма как лица, които не работят, не развиват каквато и да е дейност, не подават каквито и да е данъчни декларации да притежават автомобили, всеки един на стойност от порядъка на 100 хил. лв. Над 60 свидетели, по-голямата част от тях твърдят, че се страхуват, тъй като постоянно им е осигурявал опека според тях или им е обещавал опека от всички държавни институции, за които може да се сетите", посочи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Според разследващите основната част от парите Асенов държи в сметка в друга държава.

"Бяха иззети 15 автомобила, останалите 45 са обявени за общодържавно издирване, иззето е над 1.5 кг злато иззети са пари в различна валута в български левове и евро", заяви директорът на ОД МВР-Пловдив Йордан Рогачев.

През последните 10 години е продал над 200 коли и е сключил 161 ипотечни договора. По всички тези сделки е платил данъци в размер само 13 000 лв. В хотел на магистрала "Тракия", който е собственост на Асенов и брат му, са открити 7 проститутки. Те плащали на братята по 15 евро на клиент и по 5 евро на хотела.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК