Спад с 20-25% на престъпността в България

Данните обяви експертът по сигурност  Тихомир Безлов

20.04.2020 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Спад с 20-25% на престъпността в България

Спад в криминалната активност в България от 20-25% през миналия месец спрямо същия период на миналата година. Това е тенденция в световен мащаб предвид засилените ограничения заради борбата с коронавируса. Това заяви в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, експерт по сигурност в Центъра за изследване на демокрацията. 

"В Испания, Италия, като цяло в Югозападна Европа, обаче има много видове измами. Например, здравни и санитарни инспектори не спазват обещания за посещения и проверки. Отделно възникват измами с дефицитни медицински принадлежности. Големият проблем е какво ще се случва след извънредното положение", посочи Безлов.

Той посочи, че от 2000 г. всяка година у нас се провежда виктимизационно проучване, чиято идея е да се направи алтернативна оценка на престъпността. По думите му част от престъпленията под различни форми обаче минават през полицейски филтър и не се отчита реалният им брой.

"Вероятно ще се увеличи натискът върху социалната система в България и ще има повече рискови лица след преодоляване на пандемията", каза още експертът.

Тихомир Безлов посочи като проблем, че в Източна Европа няма достатъчно работна ръка заради това, че Западна Европа ѝ я отнема, водена от демографските си дефицити.

Вижте повече по темата в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК