Пуснаха Васил Божков от ареста в Абу Даби

Документите му за екстрадицията са събрани

16.02.2020 | 15:39 Редактор: Ивет Арабова

Освободиха бизнесмена Васил Божков от ареста в Обединените арабски емирства. Той има забрана да напуска страната, а паспортът му е отнет.  Новината за пускането на хазартния бос беше посрещната с изненада от българската прокуратура. 

"Българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Божков е в aреста. Дори за прокуратурата е изненада че е бил в арестно помещение повече от 2 седмици", каза говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева.

 

На този етап в България все още няма официално потвърждение за освобождаването на бизнесмена.

"България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна“, казаха от МВнР.

През седмицата се появи и информация, че шефът на руското външното разузнаване е посетил Божков в ареста. По непотвърдена информация в момента най-богатият българин се намира в Дубай. Телефонът му все още е изключен.

Юристи също като прокуратурата изразиха съмнение, че Божков е бил в ареста.  

"Аз сериозно се съмнявам, че господин Божков е бил в ареста", коментира адв. Людмил Рангелов.

В понеделник преведените документи за екстрадирането на Васил Божков, които са над 200 страници, ще бъдат предоставени на Министерството на правосъдието, след което ще бъдат изпратени на ОАЕ. Въпреки това според адвокати екстрадирането на Божков няма да се случи. 

"Единствената възможност е свързана с договореност между двете държави", смята адвокат Димитър Марковски.

На бизнесмена Васил Божков са повдигнати 11 обвинения. Сред тях за ръководител на организирана престъпна група и за ощетяване на хазната. На част от дружествата му са наложени и актове за 700 милиона лева неплатени данъци.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК