Божков е търсил помощ от Русия за освобождаването си от ареста?

Прокуратурата повдигна две нови обвинения на бизнесмена, те вече са 11

13.02.2020 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова

В арабски медии се появи информация, че Божков е направил постъпки пред трета държава да бъде пуснат от ареста незабавно. Според публикациите в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за освобождаването на задържания български бизнесмен. 

Междувременно две нови обвинения повдигна прокуратурата на Васил Божков. Те са за търговия с влияние и незаконно съхранение на антични ценности.

В началото на седмицата и шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е посетил Дубай. Този факт засили спекулациите, че Божков се е обърнал към Русия за съдействие и за застъпничество пред местните власти, за да бъде освободен от ареста. 

Появиха се спекулации, че президентът на футболния клуб "Левски" Георги Попов, считан за дясна ръка на Васил Божков, е топлата връзка с Русия. 

Справка в Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност разкрива, че Попов има богато агентурно минало. Той е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност и е бил вербуван по две линии – като секретен сътрудник до 1988 г и като нещатен сътрудник след демократичните промени. 

До момента няма официална информация дали Обединените арабски емирства възнамеряват да екстрадират Васил Божков. И дали трета държава се опитва да повлияе на сложния казус със съдбата на българина.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК